Pіздвяне послання 2015р.

Дорогі браття і сестри!

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ!  СЛАВІМО ЙОГО!

« Велика  благочестя тайна:

Бог явився в плоті.» (1 Тим. 3,16)

        Сьогодні народився для вас… Спаситель, який є Христос Господь (Мк.2,11). Такими словами сповіщає нам святий Євангелист Лука про народження младенця Ісуса в місті Вифлеємі.

        Ще задовго до Різдва Свята церква почала підготовляти нас до цього великого торжества. Очищаючи душі молитвою, покаянням і добрими справами ми як старозавітні праведники  з вірою і надією очікували пришестя у світ Спасителя Месії Христа.

         Саме ця подія надихає Святу Церкву єдиними устами та єдиним серцем співати младенцю Христу: «Христос народився – славте! Христос з небес – зустрічайте! Христос на землі – возносітеся!» ( Ірмос – 1 пісня Різдвяного канону).

         Слухаючи славослів’я Небесних Сил, ми усвідомлюємо, що Різдво Христове сповнене позачасового сенсу й безпосередньо стосується долі кожної людини. Навіть той, хто поки що нічого не знає про подвиг Спасителя, може тепер набути пізнання Істини, стати чадом Божим і отримати життя вічне. Різдво Христове відкриває нам правду про нас самих  і надає змогу цю правду зрозуміти і осягнути.

         Апостол Павло розкриваючи значення Різдва Христового, посилаючись на старозавітні пророцтва говорить, що закон сам собою без правди Божої неспроможний спасти людину (Рим.3, 21). Апостол указує на рабство гріху й дияволу, в якому перебувало людство до приходу у світ Господа нашого Ісуса Христа. Рабство гріху продовжувало в людях страх перед смертю. Але цей страх переміг Христос. Він прийшов у цей світ і зробив нас рабами праведності (Рим. 6, 18).  А нині, каже апостол, коли ви звільнилися від гріха і стали рабами Богові, плід ваш є святість,а кінець  життя вічне (Рим. 6,22). Ця блага вістка надає нам силу у життєвих випробуваннях, у боротьбі з гріхом. Коли Бог став людиною, то нам уже немає чого боятися й тремтіти, але потрібно бути спокійними за все. (Іоан Златоуст. Слово на Різдво Христове)

        Та божественна милість Різдва не обмежується майбутньою вічністю. Христос прийшов у цей світ для того, щоб поширювати благу вістку про Царство Небесне і стати початком цього Царства для нас. Тим не менш, Він прийшов для того, щоб допомогти і зцілити людську слабкість. Він чудесно і неодноразово годував народ, що слухав Його слова, Він очищав прокажених, дарував прозріння сліпим, слух для глухих і мову німим, Він виганяв нечистих духів, воскрешав мертвих, підтримував покинутих і пригноблених. Він засуджував незаконні багатства, бездушність до бідних, Він став прикладом добровільного принесення себе в жертву заради інших.

       Отримавши  від Бога такі великі дари, намагаймося, щоб нас не оскверняла ніяка нечистота. Якщо в нас образ і подоба Божа і ми є рівними ангелам, то усвідомивши наше достоїнство не будемо піддаватися ніяким спокусам, щоб не таїлася в нашій душі злоба і гордість і не розгорався гнів, бо заради нас і нашого спасіння Бог став людиною.

       Принесімо щиру подяку Богові за всі Його благодіяння даровані нам у минулому році, нехай Новий 2015 рік буде для нас роком Божої милості і добробуту, щоб він зберіг наш народ в єдності і однодумності і дарував нашій Українській державі силу і мудрість подолати всі трудності, зберіг нас у братолюбстві і подав Україні своє небесне благословення.

         У ці святкові і радісні дні Різдва Христового разом із смиренним серцем пастухами та мудрими волхвами поклонімося народженому Богонемовляті Христу. Світло Вифлеємської зірки й благовоління Боже до людей нехай буде дороговказом для нас на всіх дорогах нашого земного життя й на шляху до Небесної Слави. Нехай ангельська пісня : «Слава у вишніх Богові і на землі мир, у людях благовоління» (Лк. 2, 14), — завжди лунає в наших серцях.

         Благодать, мир і милість від Христа Спасителя, що народився у Вифлеємі нехай буде зі всіма нами. Амінь.

 

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ – СЛАВІМО ЙОГО!

        Володимир
        Митрополит Миколаївський і Богоявленський

Різдво Христове 2014 – 2015 м. Миколаїв.