Пасхальне послання 2014 р.Б.

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

високопреосвященнійшого
ВОЛОДИМИРА
митрополита Миколаївського і Богоявленського

Боголюбовим пастирям та всім вірним
Української Православної Церкви Київського Патріархату

Дорогі браття і сестри!

Христос Воскрес!

«Воскресіння Твоє Христе Спасе
ангели оспівують на небесах, і
нас на землі сподоби чистим
серцем Тебе славити!»

У ці святкові і радісні дні з уст усіх віруючих християн звучить дороге нашому серцю
«Христос Воскрес!»

     Cаме у цих словах, якими люди протягом століть вітають один одного у світлі пасхальні дні і якими свідчать світові про істинність події, міститься величезна внутрішня сила, яка пронизує все наше єство. Вони кличуть нас до життя вічного, переконують нас, що ми мусимо вмерти для гріха, щоб сказати разом з апостолом: «Вже не я живу, а живе в мені Христос» (Гал. 2, 20).

     Той, хто був народжений Пречистою Дівою Марією, Той, Хто тяжко і безвинно страждав, був розп’ятий і помер на хресті посеред двох розбійників, Той перший з усіх людей постав з мертвих, « Він воскрес, як сказав» (Мф. 28, 6). Гробниця порожня. В ній залишились тільки пелени, в які було загорнуто його тіло. Жони–мироносиці прийшовши на світанку, як сходило сонце (Мк. 16, 2), не найшли там Ісуса, бо ні камінь, що закривав вхід до печери, ні сторожа, що охороняла її, ні навіть сама смерть не змогли протистояти могутній силі Бога Живого.

     Пекло вжахнулося й завмерло, осяяне світлом Божества.

     Христос знищив тління і зруйнував смерть.

     Те, що сталося дві тисячі років тому в Єрусалимі пасхальної ночі, залишається для нас незбагненною таємницею. Людський розум не може до кінця осягнути всемогутність і премудрість Бога, явлені в чуді Воскресіння Христового. Але у храмі, особливо в ніч пасхального торжества, ми виразно відчуваємо живу присутність Воскреслого Господа. Апостоли свідчили світові про те, що бачили їхні очі й чого торкалися їхні руки. Однак і ми свідчимо про те, що наповнює наші серця. Ми свідчимо про незбагненну присутність Воскреслого Христа в цьому грішному світі. Про нетлінне світло Його Воскресіння, про пасхальну радість, яку ні з чим не порівняти.

     Свята Церква покликана до постійного свідчення про Христа, до постійного апостольського служіння. І пасхальну радість Господь дає нам не для того, щоб ми самі насолоджувались нею. Він закликає нас ділитися цією радістю з людьми, які нас оточують. Ми повинні нести світові звістку про Воскреслого Христа, повинні свідчити про свою віру, яка спонукає нас до справ любові і милосердя.

     Людство сьогодні по–різному зустрічає цей Святий і Великий День. Є такі, яким це свято не приносить ніякої радості. Вони давно забули про Бога, про його любов і милосердя до ближніх. Вони нагадують тих, хто і після Воскресіння Христового не повірив у Нього.

      Сьогодні ми живемо, коли свобода нерідко трактується, як вседозволеність. Чимало людей щиро вважають, що лише влада і багатство, здоров’я і фізична сила здатні принести задоволеність і радість, забуваючи про справжню мету, яку воставши із гробу Воскреслий Спаситель дарував нам, справжню свободу й відкрив справжню мету буття, яка полягає в пізнанні Істини (Ін. 8, 32) та в житті з Богом.

      У ці святкові і радісні дні Свята Церква закликає нас обняти одне одного. Заради такого великого свята обнімімо любов’ю всіх і кожного. Особливо це стосується нас, православних братів і сестер, розділених в оновленій Українській державі. Пам’ятаймо, що всі ми браття і сестри у Христі й діти одного Отця Небесного і однієї Матері – України.

     Заради Воскресіння Христового забудьмо всі образи і непорозуміння. Ми розуміємо, як сьогодні потрібна єдина Помісна Церква, яка повинна насамперед служити інтересам свого народу. Свята Церква в Україні на протязі всіх віків завжди була із своїм народом, особливо в часи лихоліття і скорботи. Вона розділяла з народом радість і горе.

     Розділімо радість Воскреслого Христа з усіма, хто потребує уваги й турботи: хворими і літніми, стражденними і ув’язненими.

     Нехай же, радість у Воскреслому Ісусі примножується в нас, а через нас і в усьому світі. Будемо ж щедро ділитися цією радістю з нашими ближніми і нести у світ світло Христового Воскресіння. Будемо знову і знову радісно вітати один одного:

Христос Воскрес
Воістину Христос Воскрес!

З ласки Божої ВОЛОДИМИР,
Митрополит Миколаївський і Богоявленський

Пасха Христова
20 квітня 2014 р. Божого, м. Миколаїв