Пасхальне послання 2016 року.

Pasxal'ne poslannya 2016 roku.Дорогі браття і сестри.

Христос Воскрес !

Ще вчора ми всі сумували через смерть свого улюбленого Учителя, а сьогодні з усім православним світом святкуємо: “Христос бо воскрес – радість вічна”./канон св. Пасхи/.

Ще вчора, була втрачена остання надія на спасіння, а сьогодні  ми маємо непорушну надію на життя вічне в невечірньому дні Царства Божого. Ще вчора смерть тяжіла над творінням, ставлячи під сумнів сенс земного життя, а сьогодні ми сповіщаємо всім і кожному про велику перемогу життя над смертю.

Ісус Христос з любові до нас лишився своєї Божественної слави, зрікся себе самого, прийняв вигляд раба і принизився аж до смерті, смерті ж хресної. Тому й Бог звеличив Його зробивши Володарем Всесвіту.

Своєю смертю і воскресінням Ісус показує кожному дорогу життя – це дорога смирення, яка веде крізь приниження. Це і є дорога до слави. Лише той, хто себе принижує, може підійматися вгору, до Бога /Кол.3,1-4/.

Святий апостол Павло, каже нам про значення чуда, що сталося тієї далекої, але завжди близької кожному християнину ночі, прямо вказує, що ця подія найважливіша для нашої віри. Бо: “Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра наша” /1 Кор.1/.

З вірою у Воскресіння Христове нерозривно пов’язана і віра Церкви в те, що втілений Син Божий, здійснивши Викуплення роду людського, розірвавши кайдани гріха і смерті, дарував нам справжню духовну свободу й радість возз’єднання зі своїм Творцем. До цього безцінного дару Спасителя причетні і ми всі ті хто в цю світло сяйну ніч зібралися у православних храмах, щоб насолодитися, за словом святителя Іоанна Золотоустого славою Воскресіння Христового.

Блаженне життя Раю, втрачене першим Адамом, ми знову знайшли через другого Адама – Христа, який став для нас жертвою./Євр. 7,27/ і Відкупленням /Гал. 3,13/. Крім цього запалювала серця людей нетлінним полум’ям благодатної любові до свого Спасителя Господа і Бога Ісуса Христа. Вона нагадувала людям про те, що Своїм преславним воскресінням Христос Спаситель зруйнував пекло і позбавив сили у смерті, яка раніше поглинула людей навіки, а тепер стала короткочасним сном, кінець якого є початком вічного блаженства з Христом.

Саме любов Творця до Свого творіння прихилила небо до землі і Сина Божого звела на землю і одягнула Його у плоть людини. Саме ця Божественна любов звела Спасителя як людину у пекло, але Він замість того, щоби стати жертвою, зруйнував пекло, віднявши від нього попередню владу і силу.

Христос Спаситель став для нас Істинною, Дорогою і Життям. /Ів. 14,6/. Істинною Спаситель став для нас тому, що Він як людина, став для нас Взірцем, який нагадує нам, про ті правила життя, які роблять нас, як творіння Боже, величними і сильними. Дорогою Воскресший Спаситель став для нас тому, що Він як людина, Своїм особистим прикладом показав нам дорогу, що веде нас до Небесного Отця, від Якого сходить всяке благе даяння і всякий звершений дар. Життям Христос Спаситель називається тому, що через Нього і тільки через Нього ми одержуємо від Небесного Отця дар життя.

У ці святкові і радісні дні вітаю всіх Вас дорогі браття і сестри з святом Пасхи Христової. Від усієї душі бажаю Вам сили, духу і непохитності у вірі.

Нехай Світло Воскресіння Христового просвітить всіх в любові, мирі та злагоді і серце кожної людини наповниться невимовною радістю, яку дарував нам Воскреслий Господь.

Пасхальні вітання нехай линуть сьогодні нашим воїнам – визволителям, які захищають нашу землю від ворога. Щоб ми разом могли прославити Господа і заспівати Йому Пасхальну пісню: “Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував”.

Христос Воскрес !                            Воістину Христос Воскрес.