Храм св. блгв. кн. Олександра Невського міста Миколаєва повернено релігійній громаді УПЦ КП

17 вересня 2018 року храм св. блгв. кн. Олександра Невського міста Миколаєва повернено релігійній громаді УПЦ КП.

Колишній настоятель храму протоієрей Тарас Глубіш за ряд самочинних дій, а саме: прийняття повторно таїнств хрещення, миропомазання, вінчання та рукоположення в Церкві Істино-Православних християн Греції (з 1924 року в розколі з Елладською Православною Церквою через введення новоюліанського стилю), за спонукання і примушування своїх парафіян до прийняття від нього повторного хрещення (через повне занурення, бо через обливання – «неканонічне») для того, щоб сподобитися таїнства Причастя, був знятий з настоятеля храму і заборонений в священнослужінні (Указ № 14 від 02.03.2018). Заборона була підтверджена і Святійшим Патріархом Філаретом 26.07.2018 року.

Проте о. Тарас забороні не підчинився, але продовжував священнодіяти, утримуючи за собою приміщення храму.

Громада неодноразово робила спроби повернути храм, але кожного разу отець Тарас чинив опір, виходив в прямий ефір в ФБ, обливав брудом клір УПЦ КП, звинувачував в єресі всіх, навіть Вселенського Патріарха Варфоломія…

17 вересня 2018 року завдяки підтримці громадських формувань м. Миколаєва храм св. блгв. кн. Олександра Невського міста Миколаєва повернено релігійній громаді УПЦ КП. З храму були зняті о. Тарасом дзвони, які пожертвували для храму, також батареї, котел, вся богослужбова утвар, облачення, хрести, цінні ікони… Хочеться подякувати за терпіння і активну участь у відстоюванні храму голові релігійної громади, а також парафіянам та активним миколаївцям.

18 вересня 2018 року в день вшанування пам’яті святих праведних Захарії і Єлисавети в храмі св. блгв. кн. Олександра Невського (колишня назва храму  ̶  святих праведних Захарії і Єлисавети) було звершено Божественну Літургію у співслужінні собору духовенства.